MAZSOLA


1. Sorozat 
Mazsola

2. sorozat 
Mazsola és Tádé 

Első adás: 
1963. november 6.


A MAZSOLA SZÜLETÉSE 1.

Bálint Ágnes naponta vonatozott Vecsés és Budapest között a többi bejáró társaságában. Sokféle ember volt a zsúfolt kocsikban. Ágnes gyűjtögetett. Sorsokat, figurákat, jeleneteket. Egy ilyen délutáni eset hozta elő Mazsola és Manócska figuráját. Ahogy Ágnes maga mesélte el:

„Gyakran utaznak a vonaton gyerekek is. … A felnőtt, aki a gyereket kíséri általában fáradt. Örül, ha talál helyet magának, a gyereknek… A felnőtt olykor,- sőt többnyire- élénk társalgásba kezd. A gyerek megkérdezi.
- Anyu, mikor szállunk le?
A felnőtt füle foglalt, csak a tízedik kérdésre válaszol gépiesen.
- Majd ha megáll a vonat.
A vonat egy kis zötykölődés után megáll.
- Anyu szálljunk le, anyu szálljunk le, megállt a vonat!
Anyu nem figyel oda, beszélget.
A gyerek egyre kétségbeesettebben bömböl: rettenetes nagy baj van. A vonat áll és ők még mindig nem szálltak le, pedig anyu mondta, hogy majd ha megáll…
A gyerek kap egy pofont, hogy maradjon csendben. Anyu beszélget.
Hát ezen a vonaton – gondolatról gondolatra gyarapodva – támadt életre Mazsola és Manócska, aki még soha nem pofozta meg Mazsolát.
Pedig néha a nézők maguk biztatják erre. „ Verd el jól azt a haszontalan kis Mazsolát!” írják néha a gyerekek, akiket vernek otthon. És csodálkoznak a türelmén.
Vajon, mire felnőnek, és nekik maguknak lesznek gyerekeik – emlékeznek majd Manócska derűs türelmes természetére?”

Ez a rajz lógott Bálint Ágnes falán

MAZSOLA SZÜLETÉSE 2.
1964 harmadik hetében jelent meg a Rádió és Televízió Újságban egy cikk, ahol Pápai Lajos/a gyerekosztály későbbi vezetője/ készített egy riportot Mazsoláról.

„Aki még nem ismeri, hát kérem Mazsola, a malac minden szombat este fellép a Cicavízióban. S nem akármilyen sikerrel! Immár kétségtelen: Mazsolából – röpke két hónap leforgása alatt – sztár lett!"
Ezután a sztár sorsáról érdeklődik a cikk írója az „édes szülőanyjánál” Bálint Ágnesnél: „1959 –ben egyik bábműsorunkhoz szükség volt egy disznóra, amelyik azt röfögi: Miért adtak nekem hétköznapi moslékot, holott ma vasárnap van? Ez a mondat Bródy Verát, a bábtervezőt arra ingerelte, hogy a kérdéses disznónak duzzogó malacképet rajzoljon. A bábterv kitűnően sikerült. Nagy élvezettel bekereteztem és szobám falára akasztottam. Négy évig nézett rám ez a zöld disznó az üveg alól”
Amikor már körvonalazódott Mazsola figurája, megvoltak a történetek, a sokszor látott rajz „megszólította” az írónőt. A riportban így folytatja a születés történetét: „Hosszan néztük egymást s egyszer csak megértettem mit mond a szeme. Felhívtam Havas Gertrúdot, aki évek óta művészien keltette életre műsorimban a figurákat… Azonnal a tárgyra tértem: - Akarsz malac lenni? - Akarok – nevetett Trudi s ezzel eldöntötte a sorsát. Egyéniségének játékos része gyorsan átköltözött a posztómalacba.” 

MAZSOLA LEVELEIBŐL
„ Fiú vagy, vagy lány? Írd meg!”
„Mazsola malac, az a baj, hogy selypítesz. Azért sokat mondja az anyukám, hogy nem szabad selypíteni. Te pedig selypítesz”
„A Pajtás újságban üdvözölted a kisdobosokat. Én is üdvözöllek. Én is kisdobos vagyok. Köszönöm, hogy gondoltál a kisdobosokra. Én a szőlőhegyi iskolába járok. Negyedik osztályos vagyok. Félévkor kitűnő voltam. Édesanyám boltban dolgozik. Édesapám asztalos.”
„Az pedig nem szép, hogy nekünk azt mondtad, hogy mi feküdjünk le, és te pedig az utcán csavarogtál”
„Kedves Manóka, kérlek, neveld meg a Mazsolát, mert ha ilyen rossz lesz, senki nem fogja szeretni…”
„Beiratkoztam a bábszakkörbe, hogy én is tudjak úgy bábot mozgatni, ahogyan téged mozgatnak. Fogunk egy bábjátékot játszani, amelynek az a címe „Sete suta kiscsirke” Már készítettünk egy bábot VIMes dobozból. Azzal fogunk gyakorolni itthon”
„..Manóka azt írja meg, hogy azt a tökházat öntözitek e hogy nem szárad el…”
és egy csicsergő kisfiú hang a TV telefonszolgálatára: „Bácsi kérem tessék szíves lenni megmondani, a Mazsola élő vagy élettelen malac?”


Miért is szerették meg a gyerekek Mazsolát?
"A gyerekek talán azért mert megértik. Mazsola ugyanis lassan, tagoltan beszél, S ami ennél is fontosabb a szívük szerint beszél, „Ő” sem akar lefeküdni, mint Kovácsék Pistukája, és épp úgy nem szeret mosakodni, mint a Tóth Juli. Olyan tehát, mint ők. Egyszóval: kisgyerek. S nem rossz gyerek, mert a gyerekek sosem rosszak, de hogy is lehetnének azok, amikor azt sem tudják, hogy mi a rossz, sőt azt sem, hogy mi a jó!? Úgy kell rá őket megtanítani – türelemmel, okos szóval, néha talán furfanggal is. Mint ahogy Manó tanítja Mazsolát" Pápai Lajos cikkéből. 1964 január.

1964 Mazsola éve volt. A szilveszteri rádióújságnak is ő van a címlapján
Az alkotók egy kelkáposztával
Bródy Vera, Havas Gertrúd, Koós Iván, Bálint Ágnes, B. Kiss István
A kép eredetije a Bálint Ágnes Emlékházban látható, Vecsésen.
A sorozat első rendezője Kende Márta volt
Később Simándy József, Deák István és Nagy György is rendezte a sorozatot. 

  
MAZSOLA ÉS TÁDÉ

Egy idő után úgy érezték az alkotók, hogy valami frissítésre lenne szükség. Ekkor került bele a történetbe a kistestvér szerepében Tádé, hogy minden olyan helyzetet eljátszhassanak Mazsolával és a megfontolt, okos Manócskával, ami olyankor fordul elő, ha kistestvér érkezik. Tádét hamar megszerették a nézők és befogadták a családba. A gyerekszerkesztőségen sok fejtörést okozott Tádé hangjának a kiválasztása. Új hangot szerettek volna. A technika is sokat fejlődött az első adásokhoz képest, úgyhogy már lehetőség volt arra, hogy a jeleneteket utólag szinkronizálják, nem volt szükséges mozgatni és hangot adni egyszerre. Így arra is lehetőség volt, hogy ne a bábos, hanem színész adja a figura hangját. Így lett Váradi Hédi a korszak elismert drámai színésznője a kis Tádé hangja. A mozgató Kovács Kató volt. 
Később Szöllősy Irén vette át a szerepet.

Manócska: B. Kiss István
Mazsola: Havas Gertrúd
1982 -ben bekövetkezett a két főszereplő tragikus halála.. Egy szabálytalan fűtőberendezés megölte őket.
Ez annyira megrázott mindenkit, hogy nem folytatták a sorozatot.



Bálint Ágnes Emlékház kiállítási anyaga
Rádió és Televízió Újság anyagai
Bónusz
ÉN MAZSOLÁBÓL DIPLOMÁZTAM
Szabados Tamás operatőr mondta a Filmesház Bálint Ágnes estjén

2 megjegyzés:

  1. A VILÁG LEGJOBB, LEGARANYOSABB, LEGTANULSÁGOSABB MESÉJE!!

    VálaszTörlés
  2. Csak egy Takács Vera emlékbázisából lehet előhívni mindazt, amit napjainkban MAZSOLA -Magyar Televízió,Bábműsorok- TISZTESSÉGES GYEREKMŰSOROK, ÉRTÉKEK az egykori műsorfolyamban.

    VálaszTörlés