TV MACI

Azt gondoljuk Róla már mindent tudunk. A neten is számtalan oldala van, és számtalan pontatlanság, néha butaság is.
Ez egy rövid áttekintés a Macikról:

1963. április 15. Húsvét hétfő.
 Ezen a napon a rádióújságban ezt olvashatták a kedves nézők: „Ettől a naptól fogva egy kis mackó is hallgatja az esti mesét! (képe a hátsó oldalon)”
az a bizonyos kép a hátsó oldalról 


„Szép álmokat, gyerekek!” Ezzel a címmel kezdődött a műsor, amiben először jelent meg a képernyőn a Maci, igaz még fekete fehér volt, de már szépen megmosta a fogát és leült a tévé elé, majd a mese után ment aludni. A nézők megszerették és várták, hogy mikor érkezik és a gyerekek szót fogadtak és nyolc órára már ágyba bújtak – talán ma már elképzelni sem tudjuk, de tényleg így volt. 
Ráadásul a mesék keretének szánt kis történetet a nézők tovább gondolták. Kérdéseket tettek fel. Érdekelte őket a Maci családja, öltözete, szokásai. Bálint Ágnes szerkesztő, meseíró találta ki Macit, így neki kellett a sok sok kérdésére válaszolni.
A Maci annyira fontos sztár volt, hogy még a súlytalanságba is elkísérte Farkas Bertalant a magyar űrhajóst és együtt mondtak mesét fentről, az űrhajóból, 1980-ban.

AZ ELSŐ MACI 1963 – 1981
Már korábban olvashattunk tudósítást, hogy készül az esti meséhez egy állandó felvezető, úgynevezett főcím. Akkor még úgy tervezték, hogy egy rajzolt, bolondos Gombóc tündér és a rendszerető báb, Mackó Muki hetenkénti váltásban nézi majd az esti mesét. Úgy látszik a mackó készült el hamarabb. Vélhetően annyira tetszett mindenkinek, hogy Gombóc tündér rajzolt változatára már nem is került sor. 1968-ban, amikor elkezdődött a színes tévéképre való átállás, elkészült a Maci színes változata. Azok, akik már színesben nézték a tévét, örültek az új/régi macinak. Ez az ősmaci 18 évig volt a képernyőn. 1963 – 1981.

Tamási Eszter mindig megtanulta a mesét
és úgy mondta el, hogy végig a kamerába,
azaz a  néző szemébe nézett.

A Rádió és Televízió Újságban mesélte el Bálint Ágnes Maci születését. Az volt akkoriban a szokás, hogy a bemondók kaptak egy egy mesét és felolvasták azt, jóéjszakát kívánva. A gyerekszerkesztőségben megérlelődött a gondolat, hogy kellene valami, ami keretbe foglalja a bemondó mesélőket. „Keretünk el is készült: mozog, muzsikál, még köpköd is. A nézők viszont, nem tudták, hogy a maciban csak egy keretet kell tisztelniük, mesealaknak kijáró érdeklődéssel figyelték őt.


„- Csak egy szál bugyogója van - állapították meg. és elindult a kérdésözön:
- A macinak nincs anyukája?
- Kistestvére sincs?
- Nincs egy szerető kéz, amely estente betakargatná?
- Óvodába sem jár?
- Miért köp fiúhangon, mikor lányoknak való pöttyös hálóingje van?”

Hogy készült a tévé maci?

Vita volt arról, hogy Maci fiú legyen vagy lány, Bálint Ági fiút akart, de Kende Márta, a rendező úgy érezte bájosabb a kislányruhában, jobban érvényesülnek a mackós lábai.
Az első macit LENGYEL ZSOLT festőművész tervezte. 

Ezen a képen Köber Tibor animátor (a makettműhely vezetője) és Kende Márta rendező a maci felvételén dolgoznak. Látjuk, hogy Maci nagyon egyszerű körülmények között készült. Egy lakásban volt a stúdió, az aprócska babaház.

részlet a Jó éjszakát maci! c. könyvből. 

A maci úgynevezett kockázott felvételi technikával készült. A báb mozdulatait egy hajlítható drótváz segítségével alakították.
A maci mozdulatait pillanatokra szedték szét és így rögzítették. Az egymás után következő állóképeket a szemünk összefűzi, és folyamatos mozgássá változtatja




AZ OVERÁLOS MACI 1981 - 1983


1981–ben már nagyon időszerű volt, hogy Macit és környezetét egy kicsit modernizálják. Koch Aurél tervező és Tóth A. Pál rendező-animátor látott hozzá Maci megújításához. Macinak sikerült új, fiús ruhatárat beszereznie és a bútorait is megújította. Sőt a kor divatjának megfelelően gitározni is megtanult. A maciról könyv is készült, "Én vagyok a Tévé maci" címmel, úgyhogy Őt igazán ebből a könyvből ismerjük, mert mindössze két évig volt a képernyőn.  1983–ban ugyanis készült egy még újabb változat.
Buzási Péter a Maci könyv fotóit készítette. Érdemes meghallgatni hogyan készültek.

A ZÖLDPIZSAMÁS,  AKI MÉG MA IS DOLGOZIK 1983 - 
Az újabb újításnak egyszerűen csak az volt az oka, hogy lehetőség volt, a „kockázott” báb filmek elkészítésében profi, s több, sikeres esti mese sorozatot is készítő Pannónia Filmstúdióval és Foky Ottó rendezővel, többek között a Mirr Murr, alkotójával új szerződést kötni és ebbe a csomagba belekerült a Maci főcím modernizálása is.
Foky Ottó macija
A leghosszabb ideig ez az almazöld pizsamás Maci szerepelt a képernyőn esti mese főcímként.
Több megújító modernizáló próbálkozás ellenére Ő A TV MACI

Titkos pletykaoldal


Ahogy olvastuk, az ősmacival nemcsak az volt a baj, hogy nincs családja, azt is felvetették a nézők, hogy miért köp fiú hangon, amikor egyébként pöttyös fodros lányruhát hord. Ahogy láttuk egy lakásban készült a felvétel, a televízió még a kísérletezés korát élte, és amikor  a hangot készítették a maci jelenetéhez éppen nem volt se gyerek, se színész a közelben, a rendező viszont ordított, hogy köpjön már valaki! A készséges asszisztens köpött. Férfihangon, az volt neki (nem mellékesen az asszisztens az a Szabó Attila volt, aki később a Süsü a sárkányt, Csupafül történeteit, a Le a cipővel c. nyári kalandfilmet is rendezte). Amikor visszahallgatták a felvételt nagyot nevettek. Annyira viccesnek találták, ahogy a Maci köp, hogy adásba is kikerült ez a változat, bár később kicserélték, de hogy megtartsák az eredeti humorát, először férfiakkal szinkronizálták, kicsit finomabbra hangolva. Ezért mesélhetik többen is, hogy Ők köptek a maci helyett. Aztán az új változatok már gyerekhangon gargalizáltak és mostak fogat. Ma már csak azok emlékeznek a férfihangon köpő Macira, akik éltek abban az időben. A legenda azért gyakran felbukkan. A Maci köpött a világra.

Hozzáfűzés: Salamon Esztertől hallottam, hogy Szomolányi István fogorvos, aki szoros kapcsolatot ápolt a tévével-rádióval, pl. mivel komolyzenei lemezei közül gyakran kölcsönöztek, azt állítja, hogy az új tévémaci először úgy készült el, hogy nem mosott fogat, aztán az ő közbenjárására elkészült a fogmosós jelenet.
Hát így, aki híres, mint a tv maci annak sokféle legendája gyűlik össze, s egy részük még igaz is.

KELEMEN ENDRE az iskolatelevízió vezetője volt, újságíró, szerkesztő, műsorvezető Bálint Ágnes emlékesten a Filmesházban mesélt a TV Maciról is 

 Ünnepi alkalmakra készült külön Maci történet. Itt a karácsonyi változatokból mutatunk


 KÖNYVEK

 Bálint Ágnes két mesekönyvet is írt Maci történetéről. Ezzel kielégítette a nézői óhajt, legyen története az esti látogatónak.
Az első tévé-maci szereplésével: Jó éjszakát maci!(1970);
Én vagyok a Tévé-Maci (1983 ), ahol már a 2. maci a szereplő. Koch Aurél tervezése Buzási Péter fotói



Források:
Bálint Ágnes honlapja
A Bálint Ágnes Emlékház  2220 Vecsés, Barcsai utca 1. - kiállítási anyagai
A Rádió és Televízió Újság
Emlékezés Bálint Ágnesre - Filmesház 2017. dec. 13.
A gyerekszerkesztőségen belüli szóbeszéd

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése