Bálint Ágnes

Bálint Ágnes (Németh Sándorné/
1922 - 2008. író, szerkesztő, dramaturg.

A gimnázium első két osztályát magánúton végezte. Vizsgáit a székesfehérvári leánygimnáziumban tette le. majd a budapesti Angolkisasszonyok zárdájában tanul .
1937. -ben  Bécsben a Frauenakademie nevű rajzintézetben rajzolni tanult.
14 éves korában a Magyar Úriasszonyok nevű folyóirat mellékletében a Fánni, a modern tündér című meseregényét folytatásokban közölték.
1964
1958 -ban éppen egy Külkereskedelmi Vállalatnál dolgozott, ahol  négy felsőfokú nyelvvizsgát szerzett. Ekkor jelent meg a hirdetés, hogy a televízió gyerekszerkesztősége munkatársat keres. Jelentkezett az állásra. Kovács Béla az osztály vezetője, jó érzékkel első látásra döntött, Bálint Ágnest szerződtette. 1958. február 1-jétől 1986-os nyugdíjazásáig a Magyar Televíziónál dolgozott. 1961-től bábjátékokat írt (Mi újság a Futrinka utcában, Mazsola), majd rajzfilmek forgatókönyvét (Kukori és Kotkoda, Frakk, a macskák réme). 1968-ban indította az első környezetvédelmi műsort, a Kuckót.
Írói munkásságáért 1975 -ben József Attila díjat kapott.
Amikor a Mi újság a Futrinka utcában c. sorozat első adásai után nívódíjban részesítették ez jelent meg a Rádió és Televízió Újságban:
1961 december


Munkáinak listája ITT

_____________________________

______________________________

_____________________________

A TVMH oldalán

___________


Németh Ágnes, Bálint Ágnes lánya emlékezik édesanyjára
_____________________________________________________
 A Bálint Ágnes emlékest a FILMESHÁZBAN



és a lányai. Ági és Anna



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése