GOMBÓC TÜNDÉR





A hatvanas évek elejének sztárja, Gombóc tündér, egy krepp papírból készült repkedő kis kotnyeles tündér báb volt, aki Bródy Vera tervező - mesélő körül járkált, piszkálódott, kérdezgetett. Ugyanis úgy alakult a történet, hogy Bródy Vera gombokból, fonalakból, pálcikákból figurákat, játékokat készített és közben mesélte az aznapi esti mesét.
Bálint Ágnes a szerkesztő csak a mese fordulatait adta meg, Verának kellett alakítani a cselekmény, miközben a szereplőket formálta az asztalon levő kellékekből, ráadásul az ott kotnyeleskedő Gombóc szintén beleszólt mindenbe.
Kétféle báb játszotta Gombóc tündér szerepét. Egyikük marionett figura volt, vagyis zsinórokkal mozgatta Kiss István egy létra tetején állva. A másik, a hangot is adó változat kesztyűs báb volt. Az ő mozgatója Havas Gertrúd, aki az asztal alatt kuporgott s miközben Bródy Vera a kamerával szemben ült és figurákat alkotott és mesélt, ÉLŐ ADÁSBAN. Trudi jó szokásosához híven mindent megtett, hogy megnevettesse. Sóhajtozott, hümmögött, váratlan kérdéseket és megjegyzéseket tett. Kettejük játéka nyomán lett Gombóc tündér és a hozzá kapcsolódó esti mese olyan szerethető
Gombóc és Bródy Vera.
Kende Márta rendező dedikált képeslapja
Azt is el kell árulnom, hogy GOMBÓC versenyben volt a „Ki legyen az esti mese állandó előhírnöke?” szerepért, vagyis majdnem Gombóc tündér lett a maci :)

A stáb:
Szerkesztő: Bálint Ágnes
Tervező:Bródy Vera
Rendező: Kende Márta 
Szereplők: Bródy Vera mesélő, Havas Gertrúd és B. Kiss István Gombóc
Bródy Vera úgy emlékszik, hogy a létra tetején a marionett figurával Koós Iván,  kiváló tervező társa állt. Ez bizonyára előfordult egy - egy alkalommal, de több élő tanú állítja, hogy az állandó partner B. Kiss István bábművész volt.
Bródy Vera   Gombócról
A teljes interjú
készítette Kremsier Edit és Takács Vera 2009 -ben


Gombóc tündér 1963 (Bródy Vera bábtervező és Havas Gertrúd Gombóc tündérként)
Hófehérke üvegből
A sajtos-doboz titka
Mézeskalács házikó
Aranydió, ezüstpapír"
Segítettek: Kende Juli, 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése