CSUPASZEM

Csupaszem képeslap Kende Márta hagyatékából.

Bemutatom CSUPASZEM FŐPROFESSZORT. Ő volt az első báb-sztár a magyar televízió képernyőjén. 1958 novemberében jelentkezett először. A Varázsszem c. műsor szereplőjeként lépett a kamerák elé. Saját riporter csapata volt, általános iskolás barátai járták az országot, s mindenről beszámoltak.
LÉGY KÍVÁNCSI!
Ez volt a jelszavuk. Pedig amúgy az a mondás járta: „aki kíváncsi hamar megöregszik!” 
Még nagyon kevés embernek volt televíziója. A szomszédok összegyűltek a szerencsés tévé tulajdonosok lakásában és izgatottan nézték a műsort. 

Bató Géza 1959 -ben, a Rádióújságban megjelent karikatúrája
a kevés televízió sok szomszéd problémájára ajánl megoldást.
Azok a gyerekek, akik televízióhoz jutottak nagyon szerették CsupaszemFőProfesszort és csapatát. 
Ezekben az években lépett ki az emberiség a világűrbe. Nagy szó volt ez akkoriban. Nem csoda hát, hogy Csupaszem kicsit egy ufóra hasonlít. Mosolyognivaló, de sikerességét az is bizonyítja, hogy 1960 -ban már egy nagy revűműsorban is szerepelt. 
Csupaszem professzor kesztyűs báb. Bródy Vera tervezte, Szőnyi Kató, az Állami Bábszínház színésze mozgatta az asztal alól. Az első rendezője Kende Márta volt.
1960 – ban készült el Csupaszem mindentudó találmánya,
a KIBERKA.
Lehetett vele többek között távolbalátni,
helyesírási hibákat javítani, filmet vetíteni. 
A Varázsszem c. sorozat, ahol Csupaszem műsorvezetőként "dolgozott", ismeretterjesztő magazin műsor volt. Iskolásoknak készült. Mesék, természetfilmek, az úttörő élet aktuális riportjai, tudományos érdekességek váltakoztak benne. Öveges József professzor is ebben a műsorban jelentkezett először látványos kísérleteivel. Élőben sugározták. A szerkesztő Kelemen Endre, az iskolatelevízió későbbi főszerkesztője, ismert tévés személyiség volt. Élete első riportját is Csupaszem professzorral készítette. 

Kelemen Endre mesélte Dunavölgyi Péterrel folytatott tévé történeti beszélgetésében:

"...1958. októberében először szerkesztettem a Varázsszem című új műsort, aminek főszereplője Csupaszem főprofesszor egy kesztyűsbáb volt, melynek mozgatója Szőnyi Kató az Állami Bábszínház neves művésze volt. Ez a Varázsszem meghódította azokat a gyereket, akik már tudtak televíziót nézni. Létrehoztunk egy Varázsszem, riportercsapatot, akik kaptak igazolványt is, Hruscsov látogatás alkalmával az egyik szemfüles Varázsszem riporter ezzel az igazolvánnyal bejutott még Hruscsov közvetlen közelébe is..."

+
Kelemen Endre a kezdeti időkről


Segítséget kaptam: Kende JuliDunavölgyi Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése